Nu rullar det på i Allarp

3620631782

ALLARP Det börjar bli schwung på bostadsbyggandet i det nya Allarpsområdet. 186 bostäder är igångsatta på ett eller annat sätt just nu. Snart bor här över 400 personer.

I oktober 2009 presenterades visionen för Allarp för första gången på allvar. 800 personer skulle få plats i vad som beskrevs som en framtidsby. Snart verkar den framtiden vara här. Laholmshem, Strandängen och Skummeslövs ängar är på gång med bostadsbyggen.

Fastighetsförmedlaren Håkan Danfors säljer den ena villatomten efter den andra. Initiativtagaren till Allarpsområdet, Gudjon Halldorsson, myser.

– Det är nu 186 bostadsenheter som är igångsatta. Antingen att det byggs, att man har köpt tomter eller ansökt om bygglov. Räknar man att det i snitt bor 2,3 personer i varje hushåll är det cirka 400 invånare som förväntas bo här, säger Halldorsson.

I flera år stod området stilla, tyst och (nästan) tomt. Men nu drar folk dit folk.

– Risken att bosätta sig i ”ensamma huset på prärien” är borta, säger Gudjon Halldorsson.

– När det lossnar kan det gå fort.

Tittar man på hur det sett ut nu i höst är det realistiskt att tro att villatomterna på hela första etappen är sålda 2016-2017, säger Håkan Danfors. Bland dem som redan kommit till skott är Halmstadsparet Jovanka Lazic och hennes sambo Djuro Kobas. De båda 30-åringarna funderade länge på att köpa ett begagnat hus, men gled efterhand in på tanken att bygga nytt.

– Jag har kolleger som bor i Skummeslöv och vi körde förbi där en dag mest för att titta på området. Vi föll för det. Länge funderade vi fram och tillbaka, men hela tiden kom vi tillbaka till att Skummeslöv faktiskt är ett jättefint ställe. Till slut ”gick det som det gick”, som Jovanka Lazic uttrycker det. I fredags tillträdde de sin tomt.

Ni blev inte avskräckta av att det såg lite öde ut?

– Nej, vi såg ju att det bara var några få hus som kommit upp.

Men samtidigt visste vi att det var rätt många tomter som var sålda.

– Vi tittade mycket på den här framtidsvisionen för Allarp. Fast det som gjorde mycket för vårt beslut var att den nya tågstationen kom igång. Då insåg vi att det inte skulle bli några problem att pendla till våra jobb i Halmstad. Jovanka Lazic nämner också den nya förskolan i Allarp, även om paret än så länge inte har barn.

– Visst är närheten till förskola och skola något vi tänkt på. Men det blir för framtiden, säger hon. I framtiden ligger också Allarpsområdets etapper två och tre.

2032930846

 

– Jag tror att vi börjar blicka mot etapp två i slutet av 2016, för att kunna börja på den under 2018, säger Gudjon Halldorsson.

Hallandsposten 18. januari 2016

Bilder: Henrik Williamsson