Nyheter

21.11.2013

Välkommen Mats och Mari - de första invånarna i Allarp

Väggar i blått och lila och blommiga gardiner, gärna med små Bamsefigurer. 3-åriga Aprilia Ahnfeldt drömmer om sitt rum i huset på Allarpsområdet i Skummeslövsstrand.

Och hon är inte ensam om att drömma. Hela familjen uppfylls av tanken att flytta bohaget från Gullregnsvägen i Skottorp till Odens väg i Allarp.

Som första barnfamilj har Mats Johansson och Mari Ahnfeldt, som också har 1-årige Mellwin, köpt en villatomt i Allarpsområdet. Fullt utbyggt kommer här att finnas närmare 400 bostäder.

– Visserligen bor vi fritt och bra idag, men huset känns inte ändamålsenligt med två barn. När Aprilia och Mellwin blivit lite äldre behöver de en avskild plats för att koppla av och se på tv. Den möjligheten finns inte inom nuvarande väggar, säger Mari.

Huset på Gullregnsvägen köpte Mats år 2000. Då var han ensam och ägnade all fritid åt att renovera och bygga till huset. Köket blev större och ett inglasat uterum uppfördes. Och i år blev det även ett garage på den 1 500 kvadratmeter stora tomten.

Men när Mats och Mari bildade familj kändes huset inte optimalt. Paret började leta hus i trakten. Ett helt nytt hus fanns också i tankarna. De var lite nyfikna på Allarpsområdet, men något köp blev det inte. Då. Tomtpriset passade inte riktigt plånboken. Men när priset sänktes med 200 000 kronor till 595 000 kronor slog de till. Att tomten är mindre än hälften så stor jämfört med nuvarande tillltalade mer än avrådde dem från köpet. 

Inga trädgårdsmänniskor

– Vi är inga trädgårdsmänniskor och vad ska man med en fotbollsplan till. Dessutom tillbringar vi mycket mer tid inomhus än utomhus, säger Mats Johansson.

När de flyttar in efter halvårsskiftet nästa år blir det sparsmakat med grannar. Men de är övertygade om området kommer att växa ganska snabbt. Läget med en ny järnvägsstation några kilometer bort (öppnas 2015) och närheten till havet kommer att locka många till området, resonerar de.

– Jag älskar havet och vill ha nära till salta bad. Nu får vi det på cykelavstånd, och därmed kan man lätt ta med barnen till stranden, säger Mari.

Mycket talar för att de fastnar för en Västkustvilla i två plan på totalt 160 kvadratmeter. Planlösningen har stötts och blötts för att ytorna ska användas på bästa möjliga sätt. Nu tycker Mats och Mari att de nått ”en funktionell lösning”.

Mycket att tänka på 

– Det är mycket att tänka på. Det sägs att först efter det tredje huset vet man hur allting ska vara. Vi har ett hus bakom oss och har lärt oss en hel del av det. Förvaringsutrymmen får man exempelvis aldrig för mycket av. Därför har vi också noga tänkt igenom hur vi ska lösa detta, inte minst med tanke på att det nya huset saknar källare, säger Mats och Mari.

När 2014 års sommar lider mot sitt slut hoppas de att huset, som inklusive tomt kostar cirka fyra miljoner kronor, ska vara inflyttningsklart. Med två små barn i familjen vill de ha ett fullt färdigt hus att flytta in i. Mats känner sig också mätt på att ägna egen tid åt husarbete. Trädgården tänker de dock själva jobba med. 

Sista listen ska upp Men innan flyttlasset går har Mats lovat att den sista listen i hallen ska komma upp.

– Skönt att slippa tänka på sådana små detaljer som aldrig blir färdiga när man gör mycket av jobbet själv, säger han.

Artikeln finns publicerad av Magasin Laholm

http://www.magasinlaholm.se/
www.facebook.com/magasinlaholm

{REL[15][static_related_snippets_right]xd6hnRnxREL}